Introduktion

Laddhybrider (eller plug-in hybrider) och elbilar blir allt vanligare och nätverk för laddning byggs nu ut undan för undan. Både laddhybrider och elbilar har sålts i Sverige sedan 2012.

Med hjälp av den sökbara tabellen kan man enkelt jämföra olika modeller och varianter. I tabellen finns laddhybrider, elbilar och bilar med bränslecell. Här nedan har vi samlat länkar till sidor om laddhybrider, elbilar, koldioxidavtryck, tips för laddning, laddnätverk, begagnade bilar med mera.

Diagram med statistik över nyregistrerade bilar för Sveriges vanligaste märken och modeller av laddhybrid finns på sidan statistik.

Bakgrunden till att sidan startades är en tro på användning av eldrivna fordon för att minska utsläpp av växthusgaser. Ett ytterligare initiativ som startats i samma anda är Envinn biokol med mål att fånga in och dra nytta av kolet som finns i koldioxid i form av biokol.

Jämför laddhybrid och elbil

Använd tabellen för att jämföra laddhybrider och elbilar genom att söka, filtrera och sortera bland bilarnas grundläggande data.

Från 2018 gäller den nya körcykeln WLTP som är mer anpassad till moderna bilars verkliga användningssätt, för mer information se Bilsweden.

Data om bilarna kan skilja mellan tabellen och tillverkarnas uppgifter. Det finns en länk till bilmärkets hemsida för respektive modell för att lättare hitta tillverkarens egna uppgifter. Informationen i tabellen kan ses som grov vägledning.

Vilka bilmodeller finns med på sidan?

Gemensamt för bilmodellerna på laddhybridkollen är att de uppfyller följande:

 • De har ett större batteri som går att ladda från extern källa eller med vätgas
 • Elmotor för framdrivning

Var finns mer information om laddhybrider, elbilar och laddning?

Allmän information

Miljofordon.se/bilar/elbil-och-laddhybrid Bra beskrivning av olika miljöbilstyper. Det mesta av informationen som är sammanställd i tabellen här på laddhybridkollen kommer därifrån.

Konsumentorganisationen Elbil Sverige har mycket och bra information, länkar och erfarenheter från de som äger och kör elbils. Man kan även bli medlem där.

Elbilsstatistik är en bra källa till statistik om laddbara bilar och laddinfrastruktur i Sverige.

Mestmotor.se/recharge och alltomelbil är bra siter med nyheter om elbilar, laddhybrider och framtidens bilar.

Bilar med sladd är nordens största podcast om elbilar och elbilism. Den rekommenderas till alla som på ett lättsamt sätt vill lära sig mer om laddbara bilar.

Eldrivo tillhandahåller en sida för jämförelse av elbilar, men också sidor för andra elfordon som till exempel elscooter, elcyklar och elbåtar.

Begagnade laddhybrider och elbilar

Här är några av de främsta sidorna i Sverige för att annonsera ut och leta efter begagnade bilar på nätet:

Kontrollera gärna historiken på begagnade bilar (till exempel besiktning, mätarställning, antalet ägare) med Carfax.se.

Jämför CO2-utsläpp med visuellt verktyg

Carboncounter är en sida som utvecklats hos Trancik Lab på Universitetet MIT i USA för att på ett pedagogiskt sätt kunna jämföra och visualisera utsläpp av koldioxid från olika bilmodeller. Jämför laddhybrider, elbilar och fossilbilar visuellt på denna välgjorda sida.

Carbon counter
Jämför bilar på carbon counter
Platser med laddstationer

Uppladdning En bra sida med information om platser där man kan ladda sitt fordon och vilken/vilka typer av anslutning som finns på den specifika platsen.

InCharge är ett initiativ av Vattenfall med bland annat en laddkarta med sökfunktion för att hitta olika typer av laddplatser.

Supercharger Tesla har byggt en infrastruktur med laddplatser för snabbladdning. Äldre Teslabilar kan där laddas gratis under hela deras livslängd.

IONITY Flera stora biltillverkare i Europa (BMW, Daimler, Ford och VW-koncernen) har gått samman för att bygga upp en ny infrastruktur för elfordon. Där ingår laddplatser och ett nätverk med laddstationer för biltillverkarnas kunder.

Bee är Sveriges största publika laddnätverk och finns bland annat på bensinstationer, vid köpcentra och trafikknutpunkter.

Clever Ett av Danmarks största laddnätverk är Clever med laddstationer i Danmark och norra Tyskland.

Installation av laddstation

Från 2021 ges skattereduktion med högst 50 procent av kostnaden för arbete och material vid installation av laddpunkt till elfordon, se skattereduktion för grön teknik. Laddningspunkten ska ha godkänt uttag och vara förberedd för elmätning och debitering av elkostnad.

laddsmart.se får man hjälp med att hitta i laddboxdjungeln och med att jämföra och välja rätt laddbox till sin eldrivna bil. De erbjuder också att få tre offerter på relevanta laddboxar. Sidan är också tänkt att vara en samlingsplats för den som söker kunskap om laddboxar.

Lite mer om laddhybrider och elbilar

En laddhybridbil har ett relativt stort uppladdningsbart batteri så att den ska kunna köras en sträcka på enbart el. När elen är slut fungerar laddhybriden som en vanlig elhybridbil, för då kan förbränningsmotorn fortsätta att driva bilen. Jämfört med en ren elbil slipper man vara osäker på om elen kommer att räcka (så kallad ”räckviddsångest”).

En av de viktigaste fördelarna just nu med laddhybrid är att den överbryggar utvecklingen från fossilbil och elhybridbil till bilar med ren eldrift. Vi kommer i framtiden att ha en stor andel bilar med enbart batteri som energikälla, och laddhybriden hjälper till att driva på den utvecklingen.

En bil med elektrisk drift drar typiskt mellan 15 och 25 kWh el per 100 km. Det betyder en energikostnad på mellan ca 15 och 75 kr per 100 km beroende på elpris, vilket är en relativt låg kostnad för energi till framdrivning. Å andra sidan är det normalt sett större värdeminskning för en bil med batteri jämfört med motsvarande fossildrivna bil.

På engelska heter laddhybridbil ”Plug-in Hybrid Vehicle” (PHV) eller ”Plug-in Hybrid Electric Vehicle” (PHEV). Elbil heter på engelska ”Electric Vehicle” (EV). Jämför laddhybrid och elbil även på den amerikanska marknaden på sidan plugincars.

 

Om Laddhybridkollen

Laddhybridkollen använder Miss Hosting som webbhotell
80 reaktioner på ”Hem”

 1. Patrik Bredberg

  Tack för en väldigt hjälpsam tabell. Jag saknar dock Mercedes EQA i tabellen.

 2. Daniel Ericsson

  Hej,
  Den billigaste Range Rover Evoque Laddhybrid kostar från 692 900 kr ink moms.
  Blir missvisande när ni har diesel/bensin variantens från pris.
  Toppensida annars!
  Mvh,
  Daniel Ericsson

 3. citroen c5 aircross är inte 4wd. den driver bara fram.
  trevlig sammanställning för övrigt.
  finns det liknande tabell som inkluderar ej laddbara hybrider??

 4. Hej,
  Fantastisk lista som jag återkommande tittar i, stort tack!
  Däremot så får jag inte ihop mil-kapacitet ( 70km på batteri ) för ex. Seat Leon och Peugeot 3008 gentemot de data jag hittat på respektive hemsida?! Är det nya data för 2021 som jag missat eller är det ett fel?

  1. Hej!

   Tack! Vi hämtar de flesta data från Miljöfordon.se. Men som du säger så stämmer det inte om man jämför med tillverkarens uppgifter. Vi har nu justerat.

   Tack för kommentaren!

 5. Renault Capture .. Toyota Yaris

  Just dom som jag spanar på just nu finns tyvärr inte med ; /

  1. Hej!

   Renault Capture hade vi missat, den finns nu med i tabellen. Men Toyota Yaris kan vi inte hitta som laddhybrid, skicka gärna en länk.

   Tack för kommentaren!

  1. Hej!

   All info om förmånsvärde kommer från https://www.miljofordon.se. De är uppskattade för 2021 eftersom skatteverkets lista inte är klara ännu. Om vi kontrollerar värden mot skatteverket för 2020 så ser vi att det skiljer en hel del. Vi kan tyvärr ännu inte svara på vad som är rimliga förmånsvärden för 2021.

   Det finns beslutade och föreslagna förändringar/försämringar för tjänste- och förmånsbilar under 2021, se t.ex. https://www.vibilagare.se/nyheter/hojning-av-formansvardet-2021-sa-mycket-dyrare-kan-tjanstebilen-bli

   Mvh
   Henric

 6. Vilken bra sida! Tack!
  Såg dock att släpvagnsvikterna är fel för Skoda Enyaq.
  iV 60 och iV 80: 1000 kg
  iV 80 x och iV RS: 1400 kg vid max 8% lutning, 1200 kg vid max 12% lutning

  1. Hej!

   Vi kan inte hitta information om Ford Mondeo laddhybrid i Sverige. Ford verkar ha Explorer, Kuga och Mustang som laddbara bilmodeller just nu eller inom snar framtid. Mondeo finns däremot som elhybrid, men den bränsletypen har vi inte med i tabellen.

   Mvh
   Henric

 7. Jonas Mellander

  Sökte på laddhybrider med Diesel, och att skriva in “Diesel+el” fungerar inte, men söker man på bara Diesel så får man upp det. MEN sen ser jag att BMW 530e Touring letat sig in där, vilket verkar feltaktigt, då det väl är bensin+el? (precis som sedanen. Och kollar man på BMWs hemsida (som faktiskt inte verkar nämna drivmedelstypen) så är det samma styrka på bränslemotorn på 530e som på 520i, inte som på 520d.)

  1. Hej!

   Ja, det är rätt, det ska vara bensin och el som bränsle för modeller av 530e. Det är nu rättat.
   Vi har även ändrat “Diesel+el” till “Diesel, el” för att sökfunktionen ska bli bättre. Samma för Bensin.

   Tack för kommentaren så att sidan kan förbättras!
   Henric

 8. Tidigare gick det att söka på elbil (det står fortfarande som tips)
  Nu är det ändrat till bara El vilket gör att det alltid kombineras med bensin+el och diesel+el.
  Kan det ändras tillbaka?

 9. Hej
  Går det att skriva ut listan över elbil/laddhybrider?
  Håller på att jämföra olika bilar och vore kanon att ha detta på papper.
  Fantastisk lista!!

  1. Hej!

   Bra idé! Det finns nu en länk under tabellen som skapar en utskrift. Hoppas det fungerar som du önskar.

   Mvh
   Henric

 10. Mattias Lövensjö

  Great work have been done here, well done! Toyota Rav4 Plug in hybrid, with its almost leading range in electricity would be interesting to get in the list. Having both 4×4 ability and the possibility for a hitch also stands out.
  //M

 11. Roger Norberg

  Undrar ang Toyota prius laddhybrid. Skall fungera att montera dragkrok. Får dra 750kg.
  Från årsmodell 2018 ex.
  Stämmer det?
  I tabellen står det nej.

  1. Hej!

   Det jag kan hitta om Prius är att laddhybrid-varianten enbart får ha cykelhållare. Alltså en kula som inte är godkänd att dra släp med.

   Mvh
   Henric

  1. Hej!

   Bra tips! Nu finns A-klass 250e med i tabellen, både som sedan och halvkombi. B-klass är också inlagd, även om det var svårt att hitta data om den.

   Mvh
   Henric

 12. Toppenbra sida men märkte att priset är alfanumeriskt så ordningen blir 1500, 15500, 2000 osv.

 13. Hej! Varför finns inte Skoda Superb iV med i listan? Den har redan börjat levereras till kunder. /Per

 14. Först: Tack för en toppensite! Kommer ofta in här och kikar!

  Noterade nu att datat i pris-kolumnen dock verkar blivit lite korrupt – ser ut som alla bilar nedanför Hyundai Kona Electric också kostar 409 900 kr 😅

  1. Hej!

   Ja det är helt rätt, den finns ännu inte att beställa. Vi har skrivit “Koncept” i kolumnen för årsmodell.

   Mvh
   Henric

 15. Hej,
  Det vore intressant att få med antalet sittplatser i listan så de som letar 7sits enkelt kan söka alla 7sits hybrider etc./Peter

 16. Hej!

  Fantastisk jämförelsetabell, perfekt för att få en överblick! Har några frågor:

  – Hur beräknar ni TCO?
  – Antal passagerare skulle vara bra att ha som en kolumn för snabb överblick (om man nu letar efter en “liten” eller en “stor” bil.)

  1. Tack!

   Värdet för TCO (Total Cost of Ownership eller Innehavskostnad på svenska) tas från Miljöfordon.se. De baseras på bilkalkyler från Autonet.se

   Bra förslag! Vi har nu lagt till en kolumn för antal personer i bilen (inklusive förare). Den kommer successivt att fyllas på med data.

   Mvh
   Henric

 17. Hej,
  Skulle gärna vilja kunna se vilka modeller som finns i 4×4, hittar ingen som sammanställer listan med den informationen

  1. Hej!

   Antar att du med 4×4 menar fyrhjulsdrift och då finns det i tabellen, men taggat som 4WD. Vi skulle kunna lägga till en förklaring av vad varje kolumn i tabellen betyder.

   Hoppas det var svar på din fråga.

   Mvh
   Henric

  1. Hej, nu finns Skoda Vision iV med i listan. Alla data som behövs för tabellen är inte känt ännu, men vi fyller på snart man publicerar det.

   1. Hej och tack för en kanonsida!

    Har ni koll på Skoda Citigo iV? Jag har varit i kontakt med Skoda och den ska finnas tillgänglig i slutet av januari (2020). Vore kul att få se den i tabellen. Denna bil säljs även som Seat Mii

    https://www.skoda.se/modeller/citigo/citigoe-iv
    https://az749841.vo.msecnd.net/sitessvse/alv1/46512ede-8a96-40e7-82e1-447687ce5c8f/CITIGOe-iV-Brsochyr.6d30a64d17f8000d742a5a29900b1d8b.pdf

    https://www.seat.se/bilar/mii-electric/oversikt.html

 18. Hej
  Nu är förmånsvärde med i tabellen. Tänk på att kontrollera en specifik modell hos skatteverket eftersom det kan variera på grund av extra tillbehör och annat.
  / Henric

 19. Bra förslag!

  Vi har nu lagt in Maxvikt för släpkärra. Det anger “Den högsta vikten i kg för ett släpfordon med bromsanordning som får kopplas till fordonet. Denna vikt avser släpets bruttovikt (tjänstevikt plus last vid tillfället).” (ref. transportstyrelsen)

  För att veta maxvikt vid körkortsbehörighet B, utökad B eller BE är transportstyrelsens släpvagnskalkylator bra. (https://slpvkalk.transportstyrelsen.se/extweb/Slapvagnskalkylator/Slapvagnskalkylator.aspx)

  Mvh
  Henric

 20. Vore bra att veta hur mycket man få dra med de med dragkrok på och bilens tjänste- och totalvikt. Helt avgörande i valet för oss som behöver optimera för att hitta en bil med rätt vikt för att dra med B-kort.

 21. Honda har ingen laddbar bil på svenska marknaden idag. Så här står det på deras hemsida:
  ”Vi kommer att utveckla hybridbilar, laddhybridbilar och bilar med elektriska batterier och bränsleceller för att uppnå vårt mål: 100 % av alla våra bilar som säljs i Europa ska vara elektrifierade innan 2025.”

  Så det är mycket spännande på gång från Honda! Vi lägger till data så fort det finns konkreta uppgifter om en specifik modell.

 22. Tack!

  Ja, det finns bakomliggande info om när varje rad i tabellen är uppdaterad. Den går att lägga till på sidan. Kommer med inom kort.

  Bra förslag!

 23. Tack för en bra sida!!

  Finns de möjlighet att informera om när tabellen senast är uppdaterad`?

 24. Vi kan inte hitta Toyota RAV4 som laddhybrid/plug-in hybrid. Finns det data om en sådan variant/modell så tar vi gärna in det. Lägg gärna till en referens var vi kan hitta data.

  (laddhybridkollen jämför laddhybrider och elbilar vilka definieras som: bilmodeller med ett större batteri som går att ladda med sladd)

 25. Tack!

  Ja, tabellen uppdateras kontinuerligt med modeller som finns med på miljofordon.se. En del modeller kommer senare till Sverige och då saknas de på miljofordon.se. Vi brukar även lägga till vissa modeller som ännu inte kommit hit, men all data om dessa modeller kan vara svårt att få tag på.

  Vi lägger nu till Subaru Crosstrek Hybrid och tipsa oss gärna om ytterligare data som kan finnas tillgänglig.

  Vilka passar för motorväg ca 16 mil per dag? Om man vill köra övervägande på el så är en ren elbil att föredra.

  Mvh
  Henric

 26. Det är nog dessvärre svårt att bli självförsörjande på energi på det sättet. Då hade man i teorin skapat en evighetsmaskin, och det har hittills aldrig lyckats.

 27. Ja, det skulle vara intressant. Om det går att få tag på tillförlitliga uppgifter så lägger vi gärna upp det i tabellen. Några tips på källor?

 28. Ulrika Andersson

  Hej,
  Bra tabell!
  Har du möjlighet att uppdatera med andra modeller? Ser ut som om Subaru har laddhybrid?

  Också nyfiken på vilka bilar som passar motorvägskörning, ca 2*8 mil per dag.
  Tack!

 29. Mats Garplind

  Fundering, om en laddhybrid är fulladdad, en person säger till mej att batterierna laddas under körning, om det är så, hur fort laddas dessa i förhållande till förbrukning, kan man bli ”självförsörjande” ?
  Undrar en nybörjare 🤔

 30. Nu är “CO2 ekv WTW” uppdaterat för alla bilar i tabellen enligt ny beräkning från miljofordon.se

  Hälsningar Henric

 31. Ja, det verkar stämma som du skriver om man tittar i andra källor än miljofordon.se. Har nu ändrat bagagevolym på Volvo XC60 och även XC90.

  Tack för påpekande!

 32. Fantastisk sida. Dock verkar några av bagagen i liter vara lite off. Volvo XC60 t8 har tex 505 liter, inte 598 liter.

 33. Det hade varit intressant att se i tabellen vad förbrukningen är på respektive laddhybrid, när man inte kör på el?

   1. Hej Björn!

    Förbrukning för laddhybrider på långkörning är en intressant för många. Tyvärr redovisar tillverkarna normalt inte denna uppgift och den ingår heller inte i WLTP mätmetod. Den bästa uppfattningen om förbrukning får man troligen genom att nyttja motsvarande (eller liknande) modell utan laddmöjlighet.

    / Henric

 34. Hej!

  Tack! Nu finns riktpriser med i tabellen. Alla är inte enkla att få tag på, men vi fyller på successivt. Tipsa gärna om du har aktuellt pris på någon bil.

  MVH
  Henric

 35. Hej

  Tack Thomas för bra idéer och tips. Nu finns en ytterligare sida för tabellen i ett bredare format. Se länk under tabellen på huvudsidan.

  MVH
  Henric

 36. Thomas Gabrielsson

  Hej,
  1. Gör tabellen bredare så man slipper scrolla hit och dit för att se alla data
  2. “Frys” rubrikraden så man vet vad det är man tittar på när man kommit längre ner i tabellen. Samma sak för modellnamnet i vänsterkant.
  3. Länk för att ladda ner HELA tabellen i t ex .xls -format.

  /Thomas

 37. Fin sida! En avgörande detalj för bilar är bagagekapacitet. Hybridbilar minskar ofta det för att batteri ska få plats. Det hade varit guld att ha det som kolumn (i liter).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.